I vår Tett på spalte blir vi kjent med personer både i studentmiljøet og i arbeidslivet. Formålet er å gi en ide til alle økonomistudenter om hva fremtiden bringer, om det så er om neste semester, masterutdanning eller arbeidsmuligheter etter endt studier. Personene som blir intervjuet, deler sine erfaringer og tips til både studier og jobb, noe vi tror kan være verdifullt for mange.

Bli bedre kjent med…

Olav Daltveit Snørteland

Jeg er 25 år gammel og fra Stavanger. Har vært innom realfags- og ingeniørstudier på henholdsvis UiO og NTNU før jeg til slutt valgte siviløkonomstudiet på UiS. Nå er jeg på femte og siste året av studiet, og tar en spesialisering innenfor økonomisk analyse (som ligger veldig nært samfunnsøkonomi). Høstsemesteret 2015 var jeg på utveksling ved KU Leuven i Belgia, et helt fantastisk studiested som jeg kan anbefale på det varmeste. Over gjennomsnittet fotballinteressert, men spiller også innebandy på fritiden.

Hvordan var overgangen fra bachelorstudent til master?

Overgangen fra bachelor til master er større enn den burde være. Både hva gjelder faglig nivå og kvaliteten på foreleserne. På masteren gjelder det å henge med fra starten av hvis du har ambisjoner om å opprettholde et godt karaktersnitt. Min erfaring er at du også får mer igjen fra å gå i forelesningene. Arbeidsmengden vil jeg si er betydelig større, spesielt første semester. Skippertakene som fungerte så godt på bacheloren bør skrinlegges til fordel for litt mer struktur.

Hvordan er det å ha deltidsjobb ved siden av studiene?

Siste halvdel av bacheloren jobbet jeg deltid på Nordea sitt bankkontor i Sandnes. Det var utrolig kjekt og en nyttig erfaring å ha med seg videre. Arbeidsoppgavene var for det meste relatert til dagligbankprodukter, hovedsakelig å hjelpe kunder som besøkte filialen. I tillegg bisto jeg bankens rådgivere med litt research og forefallende arbeid. Jeg fikk også være med på en del kundemøter, noe som har vært en god erfaring i ettertid.

Har du noen råd til økonomistudentene på UiS?

Engasjer deg! Du vil få mye mer igjen for et kjekt og spennende verv enn noen timer ekstra på lesesalen hver uke. Enten det er som bartender på Tappetårnet, verv i ØSF eller aktiv i studentpolitikken, så vil du ikke angre på det! Jeg engasjerte meg tidlig i Børsklubben UiS, og det endte opp med at vi nå har stiftet et eget investeringsselskap for studenter, UiS Studentkapital AS. Var også med på å arrangere fadderuken på UiS i 2014 gjennom fadderstyret, en kjempekjekk erfaring!

 Bli med det du kan av karrieredager og bedriftspresentasjoner fra første stund. Vær nysgjerrig på selskapene, så dukker det kanskje opp en kul deltidsjobb. Det er også en fordel når du skal søke jobb etter studiene at du har vist interesse for bedriftene tidligere. De som står på stand på karrieredagene møter du fort igjen på et intervju!

Dra på utveksling! Det er sannsynligvis den beste erfaringen du kommer til å ha gjennom studietiden. Forrige semester var jeg på utveksling på KU Leuven i Belgia sammen med to andre masterstudenter fra UiS. Må innrømme at jeg var litt nervøs før avreise, men angret ikke et sekund etter jeg kom ned.

Verv, utveksling og interesse for bedrifter og næringslivet er også vel så viktig for CV’en din som karakterer!

Mitt studietips er at du må finne ut om du har noe igjen for å gå på forelesninger. Ikke sløs bort tiden din, i noen fag lærer du mer og raskere av å bare lese på egenhånd eller sammen med andre.

Er det noe du angrer på at du ikke gjorde mens du var student?

Skulle ønske at jeg også dro på utveksling på bacheloren.

Hva er den største utfordringen du har hatt i løpet av studietiden?

Den største utfordringen var nok utvekslingen. Man skal tilpasse seg et nytt land, nytt universitet og nye forelesere som gjerne stiller litt andre krav enn det du er vant til. Når Belgia i tillegg har verdens beste øl så er det lett å bli litt revet med . Det var tross alt fem eksamener i løpet av tre uker i januar, noe som er tøft!

Noe positivt/negativt du har opplevd som student ved UiS?

Jeg vil gjerne trekke fram det positive og samlende engasjertmiljøet på UiS. Her møter du mange fantastiske folk på tvers av linjer og studieretninger. Det faglige nivået og miljøet på masteren er også veldig godt. Negativt så må jeg si at et par av foreleserne på bachelornivå ikke holder helt samme nivå, noe Handelshøgskolen ved UiS bør forbedre.

Hvilke tanker har du om fremtiden med tanke på jobb og hva er drømmejobben?

Har allerede fått meg jobb i revisjonsbransjen som jeg begynner i etter studiet. Det kan høres litt tørt ut for en første års økonomistudent, men jo mer du lærer om bransjen jo mer spennende virker det. Du kommer inn i et veldig sosialt, ungt og dynamisk arbeidsmiljø med en bratt læringskurve. Derfor tror jeg det er en utrolig god plass å starte karrieren!

Det er jo lov å drømme om å jobbe for Google i Silicon Valley?